Recepti z medom

Recepti z medom


Recepti z medom oz. recepti, kjer je med nepogrešljiva sestavina. Vsekakor pa vam priporočamo, ko poskusite vse naše recepte, da izdelate še kakšne svojega. Lahko nam ga zaupate in objavili ga bomo.

Med lahko posladka veliko več kot samo jedi, zato bi ga morali uporabljati veliko več, saj ni samo dober ampak je tudi zdrav. Juhe, jedi iz belega mesa ali solate se lahko čudovito izboljša z žlico medu.

Ali ste vedeli?
Med je najstarejše sladilo. Uporabljal se je še pred sladkorjem. Včasih so ga uporabljali za medico in pri peki. Stari Grki so ga uporabljali pri peki kruha. Iz medu so pekli medene kolače, slaščice. Plemena Majev so iz medu izdelovala likerje, Azteki pa so z medom sladili čokolado.

Medenjaki

recepti z medom medenjakiSestavine:

  • 50 dag moke
  • kavna žlička sode bikarbone
  • 15 dag masla ali margarine
  • 15 dag sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 15 dag segretega in ohlajenega medu po izbiri
  • ščepec cimeta

Priprava:

Iz zgoraj naštetih sestavin zamesimo testo in ga damo počivati v vrečko ali folijo. Počiva naj cca. 1 uro ali več v hladilniku. Nato iz testa oblikujemo kroglice poljubne velikosti in jih dajemo v pekač. Slednji naj bo obložen s peki papirjem. Pečemo pri  temperaturi 180°C okoli 12 – 15 minut. Pečene in ohlajene medenjake hranimo v zaprti posodi.


Medeni piškoti

recepti z medom medeni piškoti hojev medSestavine: recepti z medom

  • 2 skodelici moke
  • 1/2 skodelice sladkorja v prahu
  • 2 žlici medu po izbiri
  • 1 jajce
  • 1/5 margarine/masla za peko (50 g)
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1/3 skodelice smetane s 30 % mlečne maščobe
  • 1 jajčni beljak
  • cimetov sladkor

Priprava: recepti z medom

V kozici stopite margarino ali maslo in hojev med. Dodajte sodo bikarbono in smetano. Nato v ustrezni posodi zmešajte moko, sladkor v prahu in cimet. Moki dodajte raztopljeno margarino oziroma maslo z medom in jajce. Vse skupaj premešajte z mešalnikom. Testo položite na pomokano površino in ga na hitro pregnetite. Dobili boste elastično maso. Testo razvaljajte na debelino cca. 4 mm in z poljubnimi modelčki iz njega izrežite piškote. Piškote položite na pekač, prekrit s peko papirjem. Pecite 10 minut na temperaturi 180°C.


Praznični medeni biskvit

recepti z medom praznični medeni biskvit hojev medSestavine:

  • 25 dag moke
  • 20 dag rjavega sladkorja
  • 8 dag medu (kostanjev, cvetlični med)
  • 1 dcl olja
  • 5 jajc
  • pecilni prašek
  • žličko mletega cimeta
  • štiri žlice zdrobljenih keksov
  • dve žlički sladkorja v prahu

Priprava:recepti z medom

Pečico ogrejemo na 150°C. Medtem stepemo rumenjake in polovico sladkorja v eni posodi ter v drugi beljake in preostali sladkor (vsem vam mojstrom peke je to že dodobra znano). Naredimo čvrst sneg. Mešanici rumenjaka dodamo cimet, olje in na ognju segret izbrani med. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo pripravljen sneg. Zraven dodamo še moko in pecilni prašek. To mešanico dodobro premešamo. Pekač namastimo in posujemo s keksi (zdrobljenimi). Maso razporedimo po pekaču in položimo v pečico. Pečemo 20 minut, nato temperaturo ojačamo na 200°C ter pečemo še 15-20 minut. Ko se biskvit nekoliko ohladi, ga še posujemo s sladkorjem in ščepcem cimeta. Po želji lahko dodamo še vanilijev (ali medeni sladoled – glej spodaj ⇓) sladoled ali vroče sadje.


Medeni sladoled

recepti z medom medeni sladoledSestavine:

  • 4 jajčni rumenjaki
  • 230 g medu (cvetlični med)
  • 350 ml smetane
  • 350 ml polnomastnega mleka
  • ščepec soli

Priprava:

V posodo skupaj zlijte mleko in smetano ter kuhajte. Pri tem pazite, da vam zmes ne zavre! Medtem, ko se zmes greje, si v mešalniku umešate rumenjake, med in sol. To mešajte dokler mešanica ne postane bleda in puhasta. Počasi vmešajte toplo zmes smetane in mleka v mešanico medu, rumenjaka in soli. Vse skupaj močno premešajte. Nato tako pripravljeno maso zlijte nazaj v posodo v kateri ste segreli mleko in smetano. Maso kuhajte na šibkem ognju, da vam ne zavre. Krema je dovolj kuhana, ko na spodnji strani žlice ostane sled, če čeznjo potegnemo s prstom. Kremo nato ohladite v hladilniku (pozimi na balkonu:)). Ohlajeno kremo dodate v aparat za izdelavo sladoleda in sledite navodilom proizvajalca.


Špageti s piščancem in medom

recepti z medom špageti s piščancem in hojev medSestavine:

  • 600 g piščančjega fileja
  • 300 g špagetov
  • 100 g korenja
  • 50 g koren zelene
  • 50 g steblo zelene
  • 20 g medu (cvetlični, kostanjev med…)
  • 1 žlica gorčice
  • ½ žličke popra
  • 2 žlice olja
  • 2-3 žlice sojine omake
  • malo soli
  • 2 žlice narezanega peteršilja
  • 3 žličke Vegete

Priprava:

Piščančje meso narežite na majhne kocke in ga posujte z 2 žličkama Vegete ter popra. Gorčico in med (po vaši izbiri) dobro zmešajte in z njima premažite piščančje meso. Meso naj se marinira najmanj dve uri! Preostanek Vegete 5 min kuhajte v 3 dcl vrele vode. Marinirano piščančje meso popecite na vročem olju, dodajte na kocke narezano zelenjavo in prelijte s 150 ml vode, v kateri smo kuhali Vegeto. Kuhamo toliko časa, da se meso in zelenjava ne omehčata. Dodajte kuhane testenine, preostanek tekočine z Vegeto in sojino omako. Vse skupaj dobro prekuhajte. Na koncu jed posujte z narezanim peteršiljem.
Špagete s piščančjim mesom in medom lahko pripravite tudi v pečici, kar je še bolj zdravo.


Medeni mafini

recepti z medom medeni mafini hojev medSestavine (za 12 mafinov):

  • 2 skodelici moke
  • ½ skodelice sladkorja
  • 3 čajne žličke pecilnega praška
  • ¼ čajne žličke soli
  • ½ skodelice rozin ali brusnic
  • 1 jajce
  • 1 skodelica mleka
  • ¼ skodelice masla
  • ½ skodelice medu (kostanjev med)

Priprava:

Najprej segrejte pečico na 200°C. V veliko posodo stresite moko, sladkor, pecilni prašek rozine ali brusnice in sol (izbira je vaša). V manjši posodi skupaj umešajte jajce in mleko. Posebej zmešajte tudi med in maslo. To mešanico dodajte v posodo , kjer imate zmešano jajce in mleko, ter vse skupaj dobro zmešajte. Potem vse »mokre sestavine« dodajte v posodo z moko, sladkorjem, pecilnim praškom rozinami ali brusnicami in soljo ter premešajte.
Pred peko namastite modelčke za mafine z maslom. Tako pripravljene modelčke napolnite do 2/3 (v primeru preveč napolnjenih ne bodo lepe oblike) in jih postavite v pečico za približno 15 min oz. dokler niso zlatorjave barve.


Medeni grog (“zakuhanček”)

recepti z medom medeni grogSestavine (za 8 serviranj):

  • 9 dcl jabolčnega soka
  • 90 g medu (cvetlični med)
  • 1 palčka cimeta
  • 1 čajna žlička naribane pomarančne lupine
  • 1 ščepec naribanega muškatnega oreščka
  • 2 dcl ruma
  • sok 1 pomaranče

Priprava:

Vse sestavine, razen ruma, pomešajte v posodi z ročajem (varnostni ukrep :)). Med kuhanjem vsebino večkrat premešajte. Kuhajte 5 min. Na koncu, tik pred postrežbo vmešajte rum. Pa na zdravje!


Medeni piščanček

recepti z medom medeni piscancek

Sestavine:

  • 500 g mesa (piščančje prsi)
  • 6 žlic sojine omake
  • 3 čajne žličke rjavega sladkorja
  • 1 žlica olja – sezamovo
  • 1 žlica olja – oljčno
  • 3 žlice jedilnega škroba
  • 7 žlic pšenične bele moke
  • sol
  • poper
  • olje – sončnično
  • 2 žlici medu (po izbiri)
  • 2 žlici pekoče čili omake
  • 6 žlic Ketchupa
  • 1 dcl vode
  • sezam

Priprava:

Piščančje meso narežemo na koščke. V posodi zmešamo 2 žlici sojine omake, rjavi sladkor, sezamovo in olivno olje. Dodamo piščančje meso, premešamo in postavimo v hladilnik za 1 uro. Meso nato osušimo. V posodici zmešamo jedilni škrob, moko, sol in poper. V mešanici povaljamo koščke mesa. V ponvi segrejemo olje in na njem spečemo meso. V lončku segrejemo med, omako iz čilija, ketchup, preostalo sojino omako in vodo. Počakamo da zavre, nato temperaturo znižamo in vse skupaj segrevamo še nekaj minut. Omako prelijemo po pečenih koščkih mesa in potresemo s sezamom.


Ocvrte miške z medom in orehi

recepti z medom ocvrte miske z medom

Sestavine:

  • 500 g pšenične bele moke
  • 30 g kvasa (svežega)
  • sončnično olje
  • 200 g orehov
  • 100 g medu (cvetlični, kostanjev med)
  • cimet

Priprava:

V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. V manjši posodi zmešamo kvas s toplo vodo, da se stopi. Kvas počasi zlivamo med moko in z kuhalnico neprestano mešamo. Prilijemo še toliko vode, da dobimo gladko kremasto zmes. Posodo pokrijemo in pustimo na toplem približno eno uro, da testo vzhaja. V posodi segrejemo olje. Z vlažno žlico postopoma zajemamo testo in ga dajemo v vroče olje. Miške enakomerno zlatorumeno ocvremo. S penovko jih poberemo iz olja in odcedimo na papirnati brisači. Grobo sesekljane orehe zmešamo z segretim tekočim medom. Miške zložimo na krožnik v obliki stožca, prelijemo z medom in orehi ter potresemo s mletim cimetom.


Meden losos

recepti z medom meden lososSestavine:

  • 800 g lososa
  • sol
  • svež limonin sok
  • 2 žlici medu po izbiri
  • lističi mandljev
  • 2 stroka česna
  • olje – oljčno

Priprava:

Štiri lososove fileje solimo in pokapljamo z limoninim sokom. Premažemo jih z medom in potresemo z mandljevimi lističi in narezanim česnom. Pokapljamo z olivnim oljem in položimo v pekač. Pečemo 20 minut na 200° C.


Medena omaka za sadje

recepti z medom medena omaka za sadjeSestavine:

  • 225 g polnomastnega jogurta
  • 3 žlice medu po izbiri

Priprava:

Jogurt damo v skledo in ga premešamo. Nato vmešamo še med in medena omaka je končana. Servirajte ob spremljavi vam najljubšega sadja.


Bučna juha z medom

recepti z medom bucna juhaSestavine:

  • 2 žlici masla
  • 1 por
  • 500 g buče
  • 3 kosi krompirja
  • sol
  • poper
  • 1l zelenjavne juhe
  • majaron
  • muškatni orešček
  • 2 čajni žlički medu (cvetlični med)
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica olja – bučno
  • 1 žlica bučnih semen
  • drobnjak

Priprava:

V loncu segrejemo maslo in na njem prepražimo narezan por, bučo in krompir. Solimo, popramo in prilijemo zelenjavno juho. Kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča. V juho nato vmešamo majaron, muškatni orešček, med in kislo smetano. Vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom. Juho pokapljamo z bučnim oljem, potresemo s prepraženimi bučnimi semeni in sesekljanim drobnjakom.


Limonada z medom

medena limonada čebelarstvo žniderSestavine:

  • 5 limon
  • 200 g medu (akacijev, cvetlični med)
  • 1 l vode

Priprava:

Limone ožamete na stiskalniku ter nato sok limon dodate vodi. V mešanico zamešate še med in ohladite.


“Dober tek vam želi Čebelarstvo ŽNIDER”

Spletna trgovina

OBVESTILO: Na voljo imamo le še sveže zamrznjen cvetni prah! Opusti