Med

Med


Med je sladka tekočina, katero čebelice proizvajajo iz cvetličnega nektarja ali iz tako imenovane mane. Slednjo izločajo kljunate žuželke (uši, …). Čisti med čebelarja ne sme vsebovati nobenih dodatkov, denimo vode ali drugih sladil, zato je najbolje iti ponj k poznanemu čebelarju na pokušnjo in razlago kako ga pridela.

V tekočem stanju je nepokvarljiv, lahko samo kristalizira v trdno stanje. Nazaj v tekoče stanje ga pretvorimo s segrevanjem do 40°C. V kolikor to mejo presežemo, bo izgubil zdravilne lastnosti. Njegova poglavitna lastnost je, da z osmotskim razkrojem uničuje bakterije.

Njegovo zdravilno delovanje je odvisno tudi od vrste cvetov in rastlin, iz katerih dobimo njegovo surovino.

Različne vrste medu se med seboj razlikujejo po barvi, okusu, sestavi, zgradbi in lastnostih.

Glede na pašo čebel, v Sloveniji ločimo različne vrste medu:

med - cebelarstvo znider - medeni izdelki

Vsakemu izmed nas so že babice polagale na srce, kako zelo zdrav je pravzaprav med. Predvsem so nas v otroštvu z njim ’silili’ pri virozah in prehladih, a med ima veliko širše delovanje. Mnogi ga opisujejo kot ’dar bogov’, saj je eno najbolj vsestranskih živil in je primeren tako za dojenčke, starejše, športnike, nosečnice in bolnike. Poleg tega, da je izjemno bogat s hranilnimi snovmi, je tudi odličen sladkorni nadomestek.

Vsebuje tudi številne minerale, med drugim železo, kalcij, fosfor, magnezij, silicij, kalij in natrij, pa vitamine, beljakovine, aminokisline, aromatične snovi ter organske kisline in eterična olja.

Že od nekdaj so med v zdravilstvu uporabljali za zdravljenje – kot eliksir za dolgo življenje, za krepitev organizma ter za zdravljenje različnih obolenj. Dokazano je, da uživanje le-tega, pomirja kašelj in olajša izkašljevanje, pomirja in zagotavlja boljši spanec, olajša prebavni proces, pomaga pri zgagi ter razjedah na želodcu, prav tako pa pomaga pri mišičnih krčih in boleznih jeter. Ima tudi pomembno vlogo pri obrambi organizma proti prostim radikalom, ki nastajajo v našem telesu. Ker je bogat vir antioksidantov, naj bi tudi preprečeval nastanek sladkorne bolezni, ateroskleroze, revmatoidnega artritisa ter očesne sive mrene.


Spletna trgovina

OBVESTILO: Na voljo imamo le še sveže zamrznjen cvetni prah! Opusti